Kırık linklere lütfen yorum yapınız. En kısa sürede güncellenecektir.
Karanlık Mod

❤ 11 YAŞINDA

Güncel Alet Çantası

CCleaner

PC Temizlik Programı

Flash Player

Flash Oynatma Aracı

Skype

Videolu Görüşme Programı

Aimp

MP3 Oynatma Programı

Internet Download Manager

Gelişmiş İndirme Yöneticisi

Microsoft Office

Ofis Yazılımı Tüm Sürümleri

Photoscape

Kolay Resim Düzenleme

Adobe Photoshop 2024

Prof. Resim Düzenleme

Mozilla Firefox Quantum

Hızlı İnternet Tarayıcısı

Google Chrome

Güvenli İnternet Tarayıcı

Avast Premium Security 2024

En Hızlı Antivirüs Programı

Kaspersky Internet Security

Güçlü Antivirüs Programı

uTorrent Pro

Torrent Dosya İndirici

Nero Platinum 2020

Güçlü Disk Yazdırma

Daemon Tools Ultra Türkçe

Sanal Disk Oluşturma

Foxit Reader

Hızlı PDF Okuyucu

Adobe Acrobat XI Pro

Popüler PDF Programı

K-Lite Mega Codec Pack

Sistem Kodek Paketi

DirectX 12
 - DirectX 9
Microsoft DirectX Sürücüleri

WinRAR

Arşivleme ve Arşiv Açma


Sitemizi ne sıklıkla ziyaret ediyorsunuz?

Office 2021 Çıktı Buyurun İndirin
Adobe CC 2022 Tüm Programları
Windows 11 AIO Tek DVD
Windows 11 Pro Orjinal İndirin
Şuradasınız: Buyurindir Full Ücretsiz İndir » Anlatımlar / İpuçları » Windows'da MS_DOS İşletim Sisteminin Kullanılması

Windows'da MS_DOS İşletim Sisteminin Kullanılması


Anlatımlar / İpuçları   TRWE_2012   6-05-2018, 11:32   3   
Windows'da MS_DOS İşletim Sisteminin Kullanılması

Merhabalar..
Uzun bir aradan sonra tekrar , başka bir Microsoft Windows İşletim Sistemleri ile alakalı benzersiz bir makale ile karşınızdayım.Evet, konuya hızlı bir giriş yapalım.Microsoft gerçek manada görsel, ilk işletim sistemi olan Windows 3.1 NT Workstation (Windows 3.1’den önceki sürümler olan 1.0 ve 2.0 , 3.1’in hazırlık aşamaları olarak değerlendirilir.) OS yayımladığında hiç yapmadığı bir özelliği devreye sokmuştu.Bu devrimsel özellik “görsel(nesnesel) işletim sistemi” idi…Bu devrimsel özellikte MS_DOS’un sıkıcı textsel (Çizelgesel Kutu + yazılardan oluşan IBM Unix arayüzü) arayüzünden ,nesnesel IDE arayüze geçilmiştir.Birde buna mause (fare’nin) eşlik etmesiyle ,Windows sistemleri başta, IBM,Apple olmak üzere birçok rakibini geride bırakarak liderliğe oturmuştur.Ve bu liderlik yaklaşık yirmi yıldan daha uzun bir süre devam etmiş/etmektedir.

Her ne kadar, Microsoft’un asıl kullanıcıyı külfetten kurtaran (bana göre bir hata olan) asıl devrimi Windows 98 SE [SE: Second Editions(2.Sürüm)] işletm sistemini çıkartmasıyla olmuştur.Bu sürüm ile bundan sonra ki işletim sistemi kurulumları manuel DOS kurulumundan , otomatik Kur Sihirbazına geçmiştir.Bugün bir Windows OS sistemi kurmak neredeyse bir çocuk oyuncağıdır.Eskiden bu böyle kolay bir olay değildi ve saygı duyulan bir işlemdi.Windows OS sistemlerini kuranlara büyük saygı duyulur adeta onlara bilgisayar dahisi gözü ile bakılırdı.Çünkü hakikatten Windows ‘u kurmak büyük maharet isteyen bir işlemdi.Elinizde 21 adet disket, her disket diğerinin devamı , önünüz de bir yığın MS_DOS komutları ve bu komutlara bağlı bir sürü parametre içeren bir döküman/kurulum notları (Microsoft sattığı her sistem için bir de yanında kurulum kitapçığı verirdi ve bu kitapçık İngilizce idi….), tam bir işkence……Şimdi ki nesil Windows OS sistemi kurunca kendini baya bir bilgisayarcı olarak görüyor.Böyle durumlara gerek sanal alemde ,gerek yakın çevremde şahit oluyorum.Gördükçe sadece gülümsüyorum çünkü içinde bulundukları ruh halleri gerçekten komik……

Herneyse konumuza yavaş yavaş bir denizaltının teleskop derindiğinine indiği gibi giriş yapalım.Microsoft üretiği her sistem de mutlaka istisnasız MS_DOS işletim sistemini kullanmıştır.

MS_DOS işletiminin kendisi olan sistemler Windows 1.0 ve Windows 2.0’dır.Windows 3.1’den sonra MS_DOS nesnesel IDE arayüzün derinliklerine gömülmüştür (arka plana alınmıştır)

Ama her ne kadar arka plana da alınsa da, “Kral, kraldır “ mantığıyla arka planda sizin görsel olarak masaüstünde yaptığınız her türlü pc işleminden tutunda sistemin açılışını BİOS’dan alıp sistemi açan’da MS_DOS ‘un ta kendisidir.Bazen bilgisayarımız da normal yollarla yapamacağımız bir işlem için çok sık başvurduğumuz MS_DOS , aslında MS_DOS’un kendisi değildir.Sadece buna bağlı istemcisidr.(istemci=cilent)

Peki MS_DOS’un kendisini nerede….!? Bu soruyu bir bilgisayar mühendisi veya yazılımcıya sorsanız hemen size bilindik ansikopidik bilgiler vermeye çalışacaklardır.Aslında soru çok net…. Ama alacağınız cevaplar sığ ve yetersiz…..

İşte burada , TRWE_2012 …..! (yani ben) devreye giriyorum sizlerin olası bu sorunuzu görsel (resimli) anlatmaya çalışacağım.

Öncelikle şu aradaki farkı bir anlayalım ….Peki hangi farkı…? Tabii ki MS_DOS’un kendisi ile İstemcisi arasındaki farkı, nasıl anlayacağımız hususu….

Bir MS_DOS istemcisi sizin sisteminizdeki kullandığınız MS_DOS komut penceresidir.Bu komut penceresini açmanız pek çok yolu olmakla beraber en kolay yöntemi (bana göre) ;

1.) Masaüstünde boş bir yere sağ tıklanır.Açılan sağ menü komut düzeninde “Yeni” alt komutuna tıklanır.Açılan yan alt menü düzeninden, “Kısayol” alt menüsüne tıklanır.



2.) Karşınıza gelen “Kısayol Oluşturma” gezgininde , oluşturmak istediğiniz MS_DOS istemcisinin tam yolu bu gezgindeki kutucuğa yazılır.



3.) İleri butonuna basıp , karşınıza gelen diğer pencere gezginin de “Oluşturulmak istenen kısayolun” adı (ismi) belirlenir.



4.Son Butonuna basarak oluşturulan kısayola tıklanır.Karşımızdaki MS_DOS OS sisteminin istemcisidir.(Siz bu istemciyi şöyle algılayınız.Kral’ın elçisi…..)



Ama bizim amacımız/istediğimiz MS_DOS OS kendisi….. O zaman amacınız bu ise aşağıdaki nihai adımlara bakarak aynısını sizde kendi özel sisteminiz de (pc) bizzat uygulayınız.

0.ADIM:



Masaüstünde boş bir alana sağ tıklayarak , açılan sağ menü komut yordamlarından Kısayol alt menü komut yordamına tıklanır.



1.ADIM:



Açılan Kısayol Oluşturma Gezginde, kutucuğa “C:\Windows\System32\COMMAND.COM “ yazılır.Daha sonra da bir sonra ki pencere de kendinize göre bir isim yazılır kısayola….





2.ADIM[SON]:



Masaüstünde oluşan “Simgesiz” kısayol’a ya çift tıklatın ya da sağ menü komut yordamı ile Aç komutu veriniz.Şimdi karşınız da büyük ihtimalle, kralın kendisi ile muhaptap oluyorsunuz.Yani Microsoft’un Windows 3.1’de arka plan’a ittiği MS_DOS İşletim Sİsteminin bizzat kendisi ile…..Açılan pencerenin MS_DOS OS olduğunu anlamak için pencerenin sol üst köşesinde “Microsoft ® Windows DOS” ifadesi , bunun hemen altında “ © Copyright Microsoft Corp 1990-2001” ifadesi yer almaktadır.Aşağıdaki ekran görüntüsüne bakınız.



MS_DOS İşletim sisteminin “kendisi ile istemcisinin görsel karşılaştırması” aşağıda olup her iki pencere de “pencerenin sol üst köşelerdeki yazısal “ ifadelere dikkat ediniz.Böylece istemci ile aslını böyle ayırt etmiş olursunuz.



Evet okurlar böylece bir Windows İşletim Sisteminde MS_DOS OS sisteminin ve istemcisinin nasıl ayırt edebileceğini görsel olarak gördünüz.MS_DOS işletim sisteminde , istemcisinde yapabildiğiniz tüm komutsal işlemleri bizzat yapabilirsiniz.Düşünün bir kere aslı varken neden çakmasıyla çalışınız ki…..

Yalnız buraya kadar anlattıklarımız olumlu idi ama bu DOS işletim sisteminin kullanmanın “Klavye Yönünden” bir olumsuz yönü var.O da İstemcinin kendisini kullanılırken “Türkçe Karakter sorunu” yok , ama iş DOS ‘un kendisini kullanmaya geldiğinde bu durum tepetaklak oluyor.Çünkü DOS OS kullandığınız anda kullanılan klavye ayarları otomatik olarak İngilizce Q Klavye Düzenine” geçiyor ve bu durumda “?,\,/….”gibi işleçlerle a,e,u,ü,i gibi harfler sorun çıkartmaya başlıyor(yani klavyedeki yerleri değişiyor arayıp bulmak için de deneme yanılma yönetimine başvurmak zorunda kalıyorsunuz) ama buna rağmen DOS’un kendisini kullanmak çakmasını kullanmaktan gerçekten güzel ve bana eski Windows 95/98/XP li yılları hatırlatıyor.

Son olarak eski DOS işletim sisteminin XP ve üstü sistemlerle tam uyumunu sağlamak için aşağıdaki ayar mutlak yapılmalıdır.



Benzersiz başka Windows İşletim Sistemleriyle alakalı makaleler ile sizlerle buluşmak üzere kalın sağlıcakla…..

TRWE_MMXII
YAZILIM EDİTÖRÜ (Alaydan Yetişme...!)
REASMCODERİNG

Yorum Ekle




Değerli Üye
TRWE_2012 16 May 2018 17:44
Alıntı: HELIOS
yaptigin cok iyi bi sey makalelerin devvvamini bekleriz

Devamı gelecek buna emin olabilirsin.Çünkü ben diğer yazarlardan farklıyım sıfırdan içerik üretebiliyorum.Ve bu bir yetenek bana göre....

--------------------


Ziyaretçi
HELIOS 15 May 2018 22:21
yaptigin cok iyi bi sey makalelerin devvvamini bekleriz


Ziyaretçi
ismail dundar 8 May 2018 18:15
yeni kullanacam faydasini suan bilmiyorum



 


Yasal uyarımız için burayı inceleyebilirsiniz. Telif hakkı ve iletişim için: (iletisim[at]buyur-indir.com)

Üyelerimizin, ziyaretçilerimizin ve yöneticilerimizin hiçbir dosyası / içeriği sunucumuzda barındırılmamaktadır. Tamamı internet üzerinde paylaşıma açık içeriklerdir. Platformumuz tüm paylaşımlara açıktır. DMCA / Telif ve yasal konular için bizlere mail adresimizden; "iletisim[at]buyur-indir.com" adresinden ulaşınız. Uyarınızdan itibaren ilgili içerik / içerikler 3 gün içerisinde kaldırılacaktır.

Sitede bulunan full programlar ve full oyunlar, tanıtım amaçlı sizlere sunulmuştur. Beğendiğiniz ürünleri üreticisinden satın almanızı, bu sayede onlara katkıda bulunmanızı tavsiye ederiz.